In M.Of. nr. 697 din data de 12 iulie 2022 a fost publicata Legea nr. 208/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, precum si a Legii nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (Legea).

VASS Lawyers

Modificarile vizeaza actele normative primare din domeniul achizitiilor publice si sectoriale, precum si al concesiunilor, inclusiv Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale (Legea nr. 99/2016).

Elementele de noutate din Legea nr. 99/2016 vizeaza aspecte precum:

  • achizitia directa;
  • negocierea fara invitatie prealabila la o procedura concurentiala de ofertare;
  • garantia de participare si garantia de buna executie;
  • sustinerea unui tert;
  • DUAE;
  • criterii de atribuire;
  • solicitarile de clarificari transmise in evaluarea ofertelor;
  • modificarea contractului sectorial/acordului-cadru;
  • contraventii si sanctiuni.

ACHIZITIA DIRECTA

O modificare de importanta majora vizeaza majorarea pragurilor in functie de care entitatea contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse, servicii si lucrari. Aceste praguri au fost dublate fata de reglementarea anterioara, astfel:

  • pentru produse si servicii – pragul a fost majorat de la valoarea de 135.060 lei la valoarea de 270.120 lei; in timp ce
  • pentru lucrari – pragul a fost marit de la valoarea de 450.000 lei la valoarea de 900.400 lei.

Majorarea a fost justificata ca avand drept scop facilitarea accesului Romaniei la fondurile UE si contracararea efectelor cresterii inflatiei si a cursului valutar.

Legea aduce, totodata, si o serie de clarificari asupra modalitatii in care entitatile contractante vor achizitiona direct produse, servicii si lucrari:

  • forma angajamentul legal prin care se angajeaza cheltuielile aferente achizitiei directe – contract de achizitie sectoriala, comanda sau alt tip de document incheiat in conditiile legii, inclusiv in cazul achizitiilor initiate prin intermediul instrumentelor de plata ce permit posesorului sa le utilizeze in relatia cu comerciantii in vederea efectuarii de plati, fara numerar, pentru achizitionarea de produse, servicii si/sau lucrari prin intermediul unui terminal, cum ar fi, dar fara a se limita la acestea, cardurile de plata si/sau portofele electronice (prevederea se regaseste si in Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 394/2016 – Normele metodologice);
  • obligatia de a utiliza catalogul electronic pus la dispozitie de SEAP sau de a publica un anunt pe website-ul propriu – pentru achizitiile a caror valoare estimata este mai mare de 200.000 lei, fara TVA (pentru produse si servicii), respectiv 560.000 lei, fara TVA (pentru lucrari);
  • obligatia de a consulta minim 3 operatori economici – in cazul achizitiilor a caror valoare estimata este mai mare de 140.000 lei, dar mai mica sau egala cu 200.000 lei, fara TVA (pentru produse si servicii), respectiv mai mare de 300.000 lei, dar mai mica sau egala cu 560.000 lei, fara TVA (pentru lucrari); achizitia poate fi realizata si daca in urma consultarii, se primeste doar o oferta valabila din punctul de vedere al cerintelor solicitate;
  • dreptul de a achizitiona pe baza unei singure oferte – daca valoarea estimata a achizitiei este mai mica sau egala cu 140.000 lei, fara TVA (pentru produse si servicii), respectiv 300.000 lei, fara TVA (pentru lucrari);
  • dreptul de a plati direct pe baza angajamentului legal, fara acceptarea prealabila a unei oferte – daca valoarea estimata a achizitiei este mai mica de 9.000 lei, fara TVA;
  • obligatia de a transmite trimestrial in SEAP o notificare de atribuire cu privire la achizitiile directe – notificarea va viza achizitiile directe, grupate pe necesitate si va cuprinde cel putin obiectul, cantitatea achizitionata, valoarea si codul CPV (cu exceptia achizitiilor realizate prin utilizarea catalogului electronic SEAP).

NEGOCIEREA FARA INVITATIE PREALABILA LA O PROCEDURA CONCURENTIALA DE OFERTARE

Un alt element de noutate se refera la situatia in care entitatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere fara invitatie prealabila la o procedura concurentiala de ofertare atunci cand intentioneaza sa achizitioneze lucrari sau servicii noi. Valoarea estimata a achizitiei initiale de lucrari/servicii trebuie sa fi fost determinata prin luarea in considerare inclusiv a lucrarilor/serviciilor noi care pot fi achizitionate ulterior. Se inlocuieste astfel valoarea estimata a ”contractului initial” (cum era in reglementarea anterioara) cu cea a „achizitiei initiale”. Conform expunerii de motive, inlocuirea urmareste sa clarifice ca procedura de achizitie se stabileste prin raportare la valoarea totala (deci inclusiv a posibilelor negocieri), si nu doar la cantitatea ferma ce urmeaza a fi achizitionata prin licitatie deschisa.

GARANTIA DE PARTICIPARE SI GARANTIA DE BUNA EXECUTIE

Sunt introduse in Legea nr. 99/2016 o serie de prevederi referitoare la constituirea si restituirea garantiilor de participare si a garantiilor de buna executie.

Se specifica totodata ca modalitatea de retinere a garantiei de participare, termenul de constituire a garantiei de buna executie, respectiv modalitatea de constituire prin retineri succesive, de emitere de pretentii asupra garantiei de buna executie, vor fi reglementate in cadrul unui capitol distinct al Normelor metodologice.

Ca elemente de noutate, se reglementeaza printre altele:

  • posibilitatea constituirii garantiei de participare si a garantiei de buna executie si prin scrisori de garantie emise de institutii financiare nebancare din Romania sau din alt stat;
  • restituirea/eliberarea garantiei de buna executie in cazul contractelor aferente serviciilor de supervizare a lucrarilor/dirigentie de santier intr-o maniera similara contractelor de lucrari: (i) 70% din valoarea garantiei, in termen de 14 zile de la data incheierii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, daca entitatea contractanta nu a ridicat pana la acea data pretentii asupra ei; (ii) restul de 30% din valoarea garantiei, in termen de 14 zile de la data emiterii raportului final de supervizare/expirarea duratei de garantie acordata lucrarii in cauza.

SUSTINEREA UNUI TERT

Legea defineste experienta profesionala relevanta cu privire la care operatorul economic poate sa se bazeze pe capacitatea tertului sustinator doar atunci cand acesta va desfasura efectiv lucrarile sau serviciile.

Aceasta este experienta realizata:

  • in cadrul unei profesii reglementate cum ar fi, dar fara a se limita la: activitati medicale, activitati contabile, activitati de audit financiar, activitati de asistenta si reprezentare juridica specifice profesiei de avocat, activitati de arhitectura; sau
  • in baza detinerii unei autorizatii/certificari/atestari specifice fara de care nu poate fi exercitata activitatea ce face obiectul contractului de achizitie publica, cum ar fi, dar fara a se limita la: activitati in domeniul gazelor naturale, activitati in domeniul infrastructurii feroviare.

Totodata, in cazul in care un operator economic demonstreaza indeplinirea criteriilor referitoare la situatia economica si financiara invocand sustinerea unui/unor tert/terti, entitatea contractanta solicita ca operatorul economic si tertul/tertii sustinator/sustinatori sa raspunda in mod solidar pentru executarea contractului sectorial/acordului-cadru. Solicitarea raspunderii solidare nu mai este reglementata, asadar, doar cu titlu de posibilitate.

Se clarifica si ca daca mai multi operatori economici participa in comun la procedura de atribuire, acestia pot beneficia de sustinerea unui/unor tert/terti in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor referitoare la situatia economica si financiara si/sau capacitatea tehnica si profesionala.

DUAE

Se introduce obligatia autoritatilor contractante de a selecta in DUAE „indicatia globala pentru toate criteriile de selectie” in cadrul procedurii simplificate si al procedurii aplicate pentru atribuirea unui contract/acord-cadru finantat din Planul national de redresare si rezilienta.

CRITERII DE ATRIBUIRE

Se stipuleaza ca entitatile contractante:

  • au dreptul de a aplica criteriul „pretul cel mai scazut” si in situatia aplicarii procedurii de negociere fara invitatie prealabila la o procedura concurentiala daca lucrarile, produsele sau serviciile pot fi furnizate numai de catre un anumit operator economic;
  • nu vor utiliza costul cel mai scazut/pretul cel mai scazut drept criteriu de atribuire in cazul categoriilor de contracte sectoriale/acorduri-cadru de lucrari sau de servicii care au ca obiect servicii intelectuale.

SOLICITARILE DE CLARIFICARI TRANSMISE IN EVALUAREA OFERTELOR

Legea introduce un termen maxim de 15 zile lucratoare pentru transmiterea raspunsurilor la solicitarile de clarificari de catre ofertanti/candidati (termenul include si eventuala prelungire solicitata justificat de operatorul economic). Termenul va fi stabilit in functie de complexitatea solicitarii.

MODIFICAREA CONTRACTULUI SECTORIAL/ACORDULUI-CADRU

Sunt introduse in Legea nr. 99/2016 o serie de dispozitii referitoare la ajustarea pretului contractului sectorial/acordului-cadru (din Normele metodologice).

Cu titlu de noutate, se reglementeaza si urmatoarele:

  • obligatia entitatii contractante de a ajusta pretul contractului in situatia in care: (i) durata de derulare a procedurii de atribuire a contractului de achizitie sectoriala se prelungeste peste durata de valabilitate a ofertei, stabilita initial prin documentatia de atribuire, din motive care nu sunt imputabile contractantului; sau (ii) durata de furnizare/prestare/executie prevazuta in contract se prelungeste, iar aceasta prelungire nu se datoreaza responsabilitatii contractuale a contractantului;
  • exceptarea de la interdictia modificarii preturilor din oferta in functie de variatiile preturilor practicate de furnizorii de la care contractantul se aprovizioneaza a situatiilor cauzate de forta majora, de caz fortuit sau de schimbari exceptionale ale imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea contractantului la pastrarea preturilor initiale; din punctul de vedere al documentelor justificative necesare pentru efectuarea platilor, se considera suficiente facturile emise de contractant, a caror valoare trebuie sa corespunda cu valoarea ofertata initial sau, dupa caz, cu valoarea ofertata actualizata conform prevederilor documentelor de achizitie initiale si contractului;
  • posibilitatea ajustarii pretul contractului, pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea imprejurarilor, daca derularea contractului a devenit excesiv de oneroasa datorita unei schimbari exceptionale a imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea contractantului la pastrarea preturilor initiale, cum ar fi, dar fara a se limita la schimbarea cauzata de forta majora sau cazul fortuit; ajustarea pretului contractului in aceasta situatie poate avea loc chiar daca posibilitatea de ajustare a pretului nu a fost precizata in documentatia de atribuire si in contract, numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: (i) schimbarea imprejurarilor a intervenit dupa data-limita stabilita pentru depunerea ofertelor; (ii) schimbarea imprejurarilor, precum si intinderea acesteia nu au fost si nici nu puteau fi avute in vedere de contractant, in mod rezonabil, la data-limita stabilita pentru depunerea ofertelor; (iii) contractantul nu si-a asumat prin contract riscul privind forta majora sau cazul fortuit sau alte schimbari exceptionale de imprejurari.

CONTRAVENTII SI SANCTIUNI

Se introduce o noua contraventie, respectiv nerespectarea prevederilor potrivit carora:

  • entitatea contractanta efectueaza plati corespunzatoare partii/partilor din contract indeplinite de catre subcontractantii propusi in oferta, daca acestia solicita, pentru servicii, produse sau lucrari furnizate contractantului potrivit contractului dintre contractant si subcontractant in conformitate cu dispozitiile legale aplicabile, atunci cand natura contractului permite acest lucru si daca subcontractantii propusi si-au exprimat optiunea in acest sens;
  • atunci cand un subcontractant isi exprima optiunea de a fi platit direct, entitatea contractanta are obligatia de a stabili in cadrul contractului de achizitie publica clauze contractuale obligatorii ce prevad transferul de drept al obligatiilor de plata catre subcontractant/subcontractanti pentru partea/partile din contract aferenta/aferente acestuia/acestora, in momentul in care a fost confirmata indeplinirea obligatiilor asumate prin contractul de subcontractare.

Totodata, adoptarea de masuri impotriva persoanei/persoanelor implicate in procesul de achizitie publica ce a facut obiectul contraventiei nu mai este reglementata ca o posibilitate, ci ca o obligatie in sarcina entitatilor contractante.

Este prevazuta si aplicarea integrala a dispozitiilor O.G. nr. 2/2021 privind regimul juridic al contraventiilor, fara a mai fi exceptate de la aplicare anumite dispozitii.

DISPOZITII TRANZITORII

La data intrarii in vigoare a Legii (10.09.2022), se abroga orice dispozitii contrare.

Legea se aplica procedurilor de atribuire initiate dupa data intrarii sale in vigoare.

Normele metodologice se actualizeaza conform modificarilor si completarilor aduse de Lege in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii.

Similar articles

New thresholds for public procurement and concessions (Text in Romanian)

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L din data de 16 noiembrie 2023 au fost publicate Regulamentele delegate (UE) nr. 2023/2495, nr. 2023/2496, nr. 2023/2497 si nr. 2023/2510 ale Comisiei Europene de modificare a Directivelor 2014/23/UE, 2014/24/UE, 2014/25/UE si 2009/81/CE, ale Parlamentului European si ale Consiliului, in ceea ce priveste pragurile de aplicare pentru …

Read article

A new standard award documentation for public procurement/utilities procurement of goods (Content in Romanian)

In M. Of. nr. 803 bis din data de 6 septembrie 2023 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice nr. 1554/2023 privind aprobarea structurii si continutului Documentatiei standard de atribuire a contractului de achizitie publica/sectoriala de produse (Ordinul). Ordinul aproba structura si continutul documentatiei standard de atribuire a contractului de achizitie publica/sectoriala …

Read article