La data de 15 decembrie 2008, Comisia Europeana a publicat listele actualizate ale autoritatilor contractante din fiecare stat membru al Uniunii Europene, inclusiv din Romania (vezi lista).

Potrivit comunicatului de presa publicat de Comisia Europeana, aceste liste actualizate vor oferi cetatenilor europeni si intreprinderilor posibilitatea de a identifica autoritatile publice din Uniunea Europeana care sunt obligate sa respecte regulile de publicitate a contractelor de achizitii publice la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, aceste liste actualizate ar trebui sa creasca gradul de responsabilitate si transparenta in acest domeniu, oferind mai multe oportunitati de afaceri prin intermediul contractelor de achizitii publice.

Comisarul european pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy, a aratat: “Aceste liste sunt un salt inainte pentru mai multa transparenta si responsabilitate in sectorul achizitiilor publice. Contribuabilii si intreprinderile au dreptul de a sti cine este obligat sa publice anunturi de participare. Transparenta rasplateste economia: normele UE din domeniul achizitiilor publice au asigurat in anul 2006 publicarea de catre aproape 32.000 de autoritati contractante a anunturilor referitoare la contracte de achizitii publice in valoare de aproximativ 380 de miliarde EUR. Prin intermediul achizitiilor publice, bugetele nationale ale statelor membre pot economisi 20 de miliarde EUR pe an  – fapt care este in beneficiul contribuabililor din intreaga Uniune Europeana”.

Normele UE din domeniul achizitiilor publice se aplica unei vaste palete de autoritati publice: de la ministere la consilii locale, de la scoli la universitati, dar si la spitale, aeroporturi, operatori de cale ferata, muzee, entitati postale, de transport urban, de utilitati sau loterii nationale.

Listele actualizate ale autoritatilor contractante se inscriu in eforturiledepuse de  institutiile europene  pentru  facilitarea accesului operatorilor economici, in general, si al intreprinderilor mici si mijlocii, in special, la contractele de achizitii publice. Astfel, la data de 25 iunie 2008, Comisia Europeana a publicat Codul european de bune practici pentru facilitarea accesului IMM-urilor la contractele de achizitii publice. Acest cod reprezinta un set de exemple practice si linii directoare, menit sa sprijine statele membre si autoritatile publice in procesul de implementare intr-un mod prietenos  fata de  IMM-uri a normelor si practicilor din domeniul achizitiilor publice.

Similar articles

Approval of the general framework of concession contracts for the natural gas distribution (Text in Romanian)

In M.Of. nr. 284 din data de 15 aprilie 2019 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 209/2019 pentru aprobarea Cadrului general privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului de utilitate publica de distributie a gazelor naturale, procedurile pentru acordarea concesiunilor, continutul-cadru al caietului de sarcini (Hotararea). Cadrul general privind regimul juridic al contractelor …

Read article

The impact of the increase of the minimum wage in constructions for projects financed through POR (Text in Romanian)

La data de 8 martie 2019, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional a emis Instructiunea nr. 112/2019 cu privire la aplicarea prevederilor art. 71 din O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal – bugetare, modificarea si …

Read article