Avand in vedere modificarile legislative ce vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007, viata cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene care doresc sa munceasca in Romania va fi in mod cert mai usoara. Nu insa atat de usoara precum ar crede unii. Vom incerca sa raspundem in aceste randuri la cateva intrebari, precum: vor mai avea acesti cetateni obligatia de a obtine permise de munca si de sedere pentru a munci in Romania? Daca nu, ce alte obligatii le incumba de la data de 1 ianuarie 2007?

Modificari si completari legislative succesive in anul 2006

In vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, regimul juridic al permiselor de munca si al permiselor de sedere pentru cetatenii UE care vor lucra in Romania de la 1 ianuarie 2007 a suferit numeroase modificari si completari in cursul anului 2006. In acest sens, mentionam Legea nr. 203/1999 privind permisele de munca, Norma Metodologica de aplicare a prevederilor Legii nr. 203/1999 privind permisele de munca, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor din Romania si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European. Permisul de munca este documentul oficial, eliberat de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), care da dreptul titularului sa fie incadrat in munca sau detasat in Romania la un singur angajator. Pe baza permisului de munca se elibereaza ulterior permisul de sedere temporara pentru strainii angajati in munca de catre Autoritatea pentru Straini (APS).

Permisele de munca

De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, sub rezerva aplicarii masurilor tranzitorii prevazute de Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European si membrii de familie ai acestora vor putea fi incadrati in munca sau,dupa caz, vor putea presta munca la persoane fizice sau juridice din Romania, fara permis de munca.
Rezerva aplicarii masurilor tranzitorii este in acest moment esentiala, avand in vedere faptul ca majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au anuntat aplicarea masurilor tranzitorii de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In acelasi timp, oficiali ai statului roman au anuntat ca Romania va mentine in vigoare masuri echivalente in ceea ce priveste resortisantii statului sau statelor membre in cauza.
Pentru a exemplifica un caz concret, la nivel de declaratii oficiale, Guvernul Spaniei a anuntat, in luna noiembrie 2006, ca va aplica masuri tranzitorii pentru cetatenii romani care muncesc in Spania, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, pentru o perioada de 2 ani. In acest caz, putem concluziona ca cetatenii spanioli vor avea nevoiede permis de munca, chiar dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Mentionam, insa, ca Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca din Romania nu a primit inca informari oficiale in acest sens, cele prezentate mai sus fiind susceptibile inca de schimbari de pozitie. O importanta exceptie de la obligativitatea obtinerii permisului de munca, in cazul aplicarii dispozitiilor tranzitorii, o reprezinta permisele de munca tip B eliberate lucratorilor detasati. In acest sens, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii straini angajati ai persoanelor juridice stabilite intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau intr-unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European pot fi detasati in Romania fara a fi necesara obtinerea permisului de munca. In concluzie, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii Europene angajati ai persoanelor juridice stabilite intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau intr-unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European nu vor avea nevoie de permis de munca tip B (pentru lucratori detasati) pentru a presta munca in Romania, insa, daca se vor aplica masuri tranzitorii, cetatenii Uniunii Europene vor fi obligati sa indeplineasca formalitatile necesare pentru obtinerea permisului de munca tip A (pentru lucratori permanenti).

Luarea in evidenta a cetatenilor straini carora nu le este necesar permisul de munca

Strainul care desfasoara in Romania o activitate de natura lucrativa si caruia nu ii este necesar permisul de munca are obligatia de a se prezenta la sediul OMFM pentru a fi luat in evidenta, in maximum 30 de zile de la inceperea activitatii. Acesta va prezenta, in vederea luarii in evidenta, urmatoarele documente: copie a contractului individual de munca, copie a deciziei de detasare, daca e cazul, si un formular completat.
Mai mult, strainul are obligatia de a comunica in scris OMFM, in termen de 10 zile, orice modificare sau, dupa caz, incetare a activitatii lucrative.

Permisele de sedere temporara pentru cetatenii UE

Inainte de toate, se impune sa mentionam faptul ca, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prevederile OUG nr. 194/2002, care reglementeaza regimul permiselor de munca, vor inceta sa fie aplicabile cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si ale spatiului economic european.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, legislatia aplicabila cu privire la dreptul de sedere in Romania a cetatenilor Uniunii Europene si a familiilor acestora este cea prevazuta in OUG nr. 102/2005.

Luarea in evidenta si certificatul de inregistrare

In vederea luarii in evidenta si eliberarii certificatului de inregistrare, cetatenii Uniunii Europene care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati dependente vor avea obligatia de a depune la sediul formatiunii teritoriale competente a APS, in termen de 90 de zile de la data intrarii pe teritoriul Romaniei, o cerere insotita de documentul national de identitate sau pasaportul, valabile, precum si de o copie legalizata a contractului de munca sau o adeverinta eliberata de angajator, vizata in conditiile legii. In baza acestor documente, APS va elibera cetatenilor UE certificatele de inregistrare in ziua depunerii cererii.
In concluzie, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cetatenii UE care desfasoara activitati dependente in Romania nu vor mai avea nevoie de permise de sedere temporara, ci de certificatele de inregistrare eliberate de Autoritatea pentru straini, in conditiile OUG nr. 102/2005.

Similar articles

Legal implications for companies due to Covid-19 (Text in Romanian)

The Covid-19 pandemic seriously impacts the day-to-day business of Romanian companies. The necessary and urgent reorganisation of activities and the various scenarios available to this end must be analysed from the employment, contractual and corporate point of view. Work from home or telework In order to prevent the spread of Covid-19, employers may agree with …

Read article

Legal Guide for Public Procurement in Romania

1        General information Romanian public contracts are great business opportunities for companies from all over the world. The legislation on public procurement (Romanian PPL) is however complex and quite intricate, as in most other EU Member States. Thus, the essential prerequisite for participating to award procedures is to give due consideration in the …

Read article