In M.Of. nr. 407 din data de 9 iunie 2015 a fost publicata Legea nr. 124/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92/2014 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea unor acte normative.

Pe langa modificarile si completarile aduse de Lege Ordonantei de urgenta in ceea ce priveste legislatia privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, Legea cuprinde si dispozitii de modificare si completare a Codului fiscal, respectiv in materia impozitarii veniturilor din jocuri de noroc.

Astfel, in locul cotelor de impozit pe venit introduse in Codul fiscal prin Ordonanta de urgenta, de 1%, 16% si 25%, diferentiate in functie de valoare venitului realizat de un participant de la un organizator de jocuri de noroc, Legea introduce urmatorul barem de impunere:

  • pentru un venit brut de pana la 66.750 lei, inclusiv, se stabileste o cota fixa de impozit de 1%;
  • pentru un venit brut de peste 66.750 lei, dar pana la 445.000 lei, inclusiv, se percepe un impozit fix de 667,5 lei plus o cota variabila de 16% pentru ceea ce depaseste suma de 66.750 lei;
  • pentru un venit brut de peste 445.000 lei, se percepe un impozit fix de 61.187,5 lei plus o cota variabila de 25% pentru ceea ce depaseste suma de 445.000 lei.

Impozitul astfel introdus, ce trebuie retinut la sursa de catre organizatorul sau platitorul de venituri din jocuri de noroc, se va determina la fiecare plata.

Acelasi barem de impunere se va aplica si in ceea ce priveste impozitarea veniturilor realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, cu diferenta insa ca in cazul acestor venituri, impozitul anual se va determina de catre organul fiscal competent, pe baza declaratiei privind venitul realizat depuse de contribuabil.

In vederea determinarii de catre organul fiscal a impozitului pentru veniturile anterior amintite, Legea introduce urmatoarele obligatii in sarcina organizatorului/platitorului de venituri:

  • obligatia de a transmite catre fiecare contribuabil a informatiilor referitoare la fiecare venit brut, primit in cursul anului fiscal, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent, in forma scris;
  • obligatia de a depune anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior, la organul fiscal competent, o declaratie informativa referitoare la fiecare venit brut, pentru fiecare contribuabil.

Nu in ultimul rand, Legea introduce o noua categorie de venituri din jocuri de noroc neimpozabile, respectiv veniturile obtinute ca urmare a participarii la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machines si lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei.

Similar articles

New increase of the minimum gross wage (Text in Romanian)

In M.Of. nr. 1010 din data de 16.12.2019 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 935/13.12.2019 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de baza minim brut a crescut de la 2.080 lei la 2.230 lei/luna. Aceasta suma nu include sporuri sau alte …

Read article

The impact of the increase of the minimum wage in constructions for projects financed through POR (Text in Romanian)

La data de 8 martie 2019, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional a emis Instructiunea nr. 112/2019 cu privire la aplicarea prevederilor art. 71 din O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal – bugetare, modificarea si …

Read article