In M.Of. nr. 800 din data de 3 noiembrie 2014 a fost publicat Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 505/2014 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre prestatorii de servicii de plata care desfasoara operatiuni de plata prin intermediul ATM-urilor.

Ordinul va intra in vigoare in termen de 120 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Comisioane, tarife si speze pentru operatiunile derulate la ATM

Potrivit Ordinului, institutiile de plata care presteaza servicii de acceptare la plata prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit emise in Romania, in cadrul terminalelor ATM aflate pe teritoriul Romaniei, vor avea obligatia de a informa consumatorii asupra tuturor comisioanelor, tarifelor, spezelor si oricaror altor tipuri de costuri pe care trebuie sa le suporte consumatorul in legatura cu operatiunile derulate la ATM, in ordinea efectuarii acestora.

In ceea ce priveste cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le accepta la plata la ATM proprii, costurile operatiunilor se vor afisa in procent pentru fiecare operatiune de plata si, dupa caz, se va afisa si suma minima de plata.

Pentru cardurile de debit sau de credit emise de alti prestatori de servicii de plata decat cei carora le apartin ATM-urile, se va afisa urmatoarea avertizare: “Atentie! – Tranzactia dumneavoastra va fi comisionata conform conditiilor din contractul incheiat cu emitentul cardului”.

Blocarea/retinerea cardului de debit/credit la terminalul ATM propriu

De asemenea, o noua obligatie a operatorilor economici prestatori de servicii financiare de plata prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit la terminalele ATM vizeaza cazul blocarii/retinerii cardului de debit/credit la terminalul ATM propriu.

Potrivit Ordinului, acestia vor informa consumatorii, prin semnal video de avertizare pe ecranul terminalului, cu privire la urmatoarele:

  • modalitatea in care consumatorul poate reintra in posesia cardului blocat/retinut, precum si pasii pe care trebuie sa ii urmeze;
  • indicarea numarului de telefon pe care consumatorul trebuie sa il apeleze in cazul in care cardul a fost blocat/retinut, precum si intervalul orar in care consumatorul poate efectua acest apel.

Similar articles

State aid for the digitalisation of SMES (Text in Romanian)

In M.Of. nr. 756 din data de 19 august 2020 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 677/2020 privind aprobarea Programului national de digitalizare a microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii, finantat in cadrul Programului operational Competitivitate 2014-2020 (Programul national de digitalizare). Actul normativ stabileste conditiile de punere in aplicare a Programului national de digitalizare si vizeaza …

Read article