In M. Of. nr. 215 din data de 3 aprilie 2009 a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 370/2009 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica prin mijloace electronice din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.660/2006.

Modificarile vizeaza in principal urmatoarele aspecte:

  •  procedura de reinnoire a inregistrarii in SEAP;
  •  cuantumul tarifului de participare;
  •  tariful de acces;
  •  nerespectarea obligatiei de utilizare a mijloacelor electronice.

Tariful de participare

Cuantumul tarifului de participare achitat de operatorii economici pentru a participa la orice tip de procedura de atribuire aplicata integral prin utilizarea mijloacelor electronice sau pentru licitatia electronica ca faza finala a unei proceduri de atribuire care nu s-a organizat integral prin mijloace electronice, s-a majorat de la maximum 20 de lei la maximum 40 de lei.

Tariful de acces

Toate autoritatile contractante inregistrate in SEAP vor avea obligatia de a plati operatorului SEAP un tarif de acces in sistem in cuantum de 2.500 lei/an, indiferent de numarul si tipul procedurilor de atribuire derulate de fiecare autoritate prin mijloace electronice in SEAP. Operatorul SEAP are obligatia de a emite decizia titlu de creanta si factura pentru tariful de acces pana la data de 15 ianuarie a anului pentru care se datoreaza tariful de acces. Autoritatile contractante au obligatia de a plati tariful de acces in termen de 45 de zile calendaristice de la data emiterii titlului de creanta. Pentru utilizarea SEAP in primul semestru al anului 2009, autoritatile contractante nu datoreaza tariful de acces. Pentru utilizarea sistemului in al doilea semestru al anului 2009, autoritatile contractante inregistrate vor achita operatorului SEAP un tarif de acces in cuantum de 1.500 lei, la care se adauga taxa pe valoarea adaugata, potrivit legii. Totodata, autoritatile contractante care se inregistreaza in SEAP in cursul unui an datoreaza un tarif de acces in sistem aferent anului in care au efectuat inregistrarea in cuantum de 2.500 lei.

Nerespectarea obligatiei de utilizare a mijloacelor electronice

Nerespectarea de catre autoritatile contractante a obligatiei de a utiliza mijloacele electronice pentru aplicarea procedurilor de atribuire si pentru realizarea achizitiilor directe, intr-un procent de cel putin 20% din valoarea totala a achizitiilor publice efectuate in cursul anului respectiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 35.000 lei.

Reinnoirea inregistrarii in SEAP

Procedura de reinnoire a inregistrarii in SEAP a autoritatilor contractante si a operatorilor economici cuprinde urmatoarele etape:

  •  transmiterea unei cereri de reinnoire a inregistrarii; cererea va fi transmisa operatorului SEAP, prin mijloace electronice, utilizandu-se formularul de reinnoire publicat in SEAP;
  •  transmiterea prin mijloace electronice de catre operatorul SEAP a certificatului digital de reinnoire a inregistrarii si a instructiunilor de utilizare a acestuia.

Materialul a fost realizat de VASS Lawyers si este preluat dupa buletinul informativ Public Procurement News Alert. Buletinul este un rezumat al informatiilor recent publicate si nu contine consultatii juridice. Informatiile de mai sus au un caracter general si nu pot constitui temeiul pentru crearea unui raport juridic intre VASS Lawyers si terti. VASS Lawyers isi declina orice responsabilitate fata de orice persoana cu privire la orice fapt rezultat in urma utilizarii informatiilor continute in acest Public Procurement News Alert.

Similar articles

Confidențialitate vs. transparență și termenul de contestare în achiziții publice. Armistițiul CJUE (Text in Romanian)

Iulia Vass Alexandra Mititelu   Prin Hotărârea din data de 17 noiembrie 2022 pronunțată în Cauza C-54/21, Curtea de la Luxemburg a antamat o problemă spinoasă în materia remediilor în achiziții publice – conflictul juridic dintre obligația respectării confidențialității ofertelor, pe de o parte, și obligația de a asigura transparența procedurilor, prin acordarea accesului la …

Read article

New amendments of the public procurement remedies law (Text in Romanian)

In M.Of. nr. 697 din data de 12 iulie 2022 a fost publicata Legea nr. 208/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, precum si a Legii nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac …

Read article